Maďarský chlieb.
Potrebuješ:
750g hladkej múky
200g LM (alebo ražného kvásku)
350ml vody (záleží aká je múka, stane sa že dávam aj 400ml)
2 PL zemiakových vločiek ( cca 30g)
3 čl soľ
2 čl celá rasca
2 PL olivový olej
Ja dávam aj tekvicová semená
Postup: Ja osobne to robím tak že všetko spolu vymiesim robotom do hladka, nechám cesto v robote stáť 30 minút a potom pridám soľ a znovu cesto miesim aby sa soľ zapracovala. maloo by sa 3 krát cesto prekladať, no mne sa to nechce pri každom chlebe. Po vymiesení si dám cesto na dosku a vytvarujem bochník. Do poprášenej ošatky šupnem bochník a nechám chlieb kysnúť na linke kým nemá dvojnásobný objem. Tu sa čas ťažko určuje, mne sa stane že kysne 4 hodiny aj 7 hodín. Záleží kto má akú teplotu v byte a napríklad aj to či ti do okna svieti slnko.
Rúru si zohrejem 250°C dávam aj plech na spodok rúry pre záparu, chlieb pečiem na kameni. Vložím chlieb zavriem rúru, počkám minútu a vlejem horúcu vodu do plechu na záparu. Takto pečiem chlieb 30 minút. Po 30 minútach otvorím rúru a vyvetrám ju, zatiaľ kým sa vetrá stiahnem teplotu na 200°C a vyberiem plech na záparu. Rúru znovu zavriem a pečiem chlieb ešte 20 minút.
Pozor, chlieb krájajte až po cca 3 hodinách po upečení.
750g hladkej múky
200g LM (alebo ražného kvásku)
350ml vody (záleží aká je múka, stane sa že dávam aj 400ml)
2 PL zemiakových vločiek ( cca 30g)
3 čl soľ
2 čl celá rasca
2 PL olivový olej
Ja dávam aj tekvicová semená
Postup: Ja osobne to robím tak že všetko spolu vymiesim robotom do hladka, nechám cesto v robote stáť 30 minút a potom pridám soľ a znovu cesto miesim aby sa soľ zapracovala. maloo by sa 3 krát cesto prekladať, no mne sa to nechce pri každom chlebe. Po vymiesení si dám cesto na dosku a vytvarujem bochník. Do poprášenej ošatky šupnem bochník a nechám chlieb kysnúť na linke kým nemá dvojnásobný objem. Tu sa čas ťažko určuje, mne sa stane že kysne 4 hodiny aj 7 hodín. Záleží kto má akú teplotu v byte a napríklad aj to či ti do okna svieti slnko.
Rúru si zohrejem 250°C dávam aj plech na spodok rúry pre záparu, chlieb pečiem na kameni. Vložím chlieb zavriem rúru, počkám minútu a vlejem horúcu vodu do plechu na záparu. Takto pečiem chlieb 30 minút. Po 30 minútach otvorím rúru a vyvetrám ju, zatiaľ kým sa vetrá stiahnem teplotu na 200°C a vyberiem plech na záparu. Rúru znovu zavriem a pečiem chlieb ešte 20 minút.
Pozor, chlieb krájajte až po cca 3 hodinách po upečení.