Štedrá Vianočná hríbová polievka.

Štedrá Vianočná hríbová polievka.

1ks bravčové udené koleno
4ks údená klobása
1ks údené bravčové mäso v sieti
6ks zemiaky
250ml pretlak
250ml sladka smotana na varenie
150g sušené dubaky

Dáme si do veľkého hrnca aspoň 5l variť údené bravčové koleno, 4 klobásky a údené mäso v sieti. Varíme cca 2 hodiny na malom stupni, aby to nevrelo ale pomaly sa varilo. Pridáme bobkový list 6ks, čierne korenie 10ks, trochu celej rasce. Kým sa nám mäso varí, namočíme sušené hríby do vody, očistíme si 6ks stredne veľké zemiaky, nakrájame ich na malé kocky a dáme ich variť do osobitnéhohrnca. Mäso ja varím v 5l vody preto lebo si robím základ na kapustnicu, polka vývaru ide na hribovku a druhá na kapustnicu. Keď máme mäso a klobásky uvarené odlejeme si do väčšieho hrnca cca polovicu vývaru a dáme do nej namočené hríby, vodu s hribou si necháme na dolievanie. Hríby povaríme cca 10minut a pridáme pretlak, povaríme 5 minút a dáme sladkú smotanu. Celé Varíme na slabom ohni a občas premiešame. Zatiaľ si nakrájame uvarené koleno a klobasku a pridáme ich do polievky. Zemiaky ktoré sme si uvarili osobitne pridáme do polievky až nakoniec. Pozor na soľ, tú dávame až na koniec lebo veľa krát je údené mäso riadne zasolene. Keď už máme v polievke aj varené zemiaky, necháme zovrieť a dochutíme. Dobrú chuť.